Terug naar overzicht

Tian Van Mozzarella, Courgette, Aubergine En Tomaat

Ingrediënten

  • 1 courgette, in plakken, 1 aubergine, in plakken, 2 tomaten, ontveld (dan moet je de passata niet meer zeven), 200 g voorgesneden mozzarellaplakjes, heel veel verse basilicum en verse peterselie, pijnboompitten, eventueel wat balsamicoazijn, peper & grof zout, provençaalse kruiden

Bereidingswijze

De courgette en aubergine
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de aubergine en courgette in plakken met de mandoline. Als je zin en tijd hebt is het niet slecht om de aubergineplakjes eventjes te laten liggen met grof zout erop. Zo haal je het vocht uit de aubergines en heb je minder olie nodig. Ik leg de plakken dan altijd tussen twee borden met tussen elke laag aubergine een velletje keukenpapier. Laat ze zo twintig minuutjes staan en dep het zout er dan af. Het hoeft niet persé. Ik vind dat aubergines gewoon minder taai zijn als je dit op die manier doet. Leg alle plakken courgette en aubergine op een bakplaat. Wrijf ze in met olijfolie. Kruid met peper, grof zout en Provençaalse kruiden. Zet ze in een warme oven op 180°C gedurende 10 à 15 minuten, of tot ze gaar zijn.
De Tomaten
Doe de tomaten in de blender. Ik heb hiervoor twee tomaten gebruikt (gewoon omdat ik er maar twee in huis had, maar misschien toch beter als je een tomaatje extra gebruikt). Ontvel de tomaten eerst. Dit doe je door ze een paar seconden in warm water onder te dompelen. Zo hoef ik straks de passata niet meer te zeven. Mix de volledige tomaten in de blender met veel basilicum, platte peterselie, zout en peper.
Heb je zin en tijd kan je de tomaten ook eerst in de oven roosteren met look, grof zout en peper en wat olijfolie op. Steek ze een halfuur tot een uur in een warme oven op lage temperatuur. Mix dan de geroosterde tomaten in de blender en je hebt een nog vollere smaak van je passata. Dit vind ik echt de allerlekkerst versie !!
De Tian
Neem nu een grote ovenschaal om de tian in de zetten of doe het gewoon rechtstreeks op een bakplaat.
Leg een courgetteplak. Doe er wat tomaten op, mozzarella en dan een plak aubergine. Doe nu weer wat tomaten op, mozzarella en dan weer een courgetteplak. Maak een mooi torentje. Steek de tian nog 15 minuten in een warme oven op 180°C.
Werk af met verse basilicum, pijnboompitten en wat balsamicoazijn.