Terug naar overzicht

gebraden aardappel, pastinaak en wortel

Ingrediënten

  • Je aardappelen worden vanbuiten perfect krokant, terwijl ze vanbinnen heerlijk luchtig blijven. Het principe van het voorkoken, in gekruide olie door elkaar husselen en vervolgens heerlijk goudbruin en krokant bakken is op praktisch elk ander wortelgewas toepasbaar, maar het is vooral erg lekker met pastinaak en wortel.

Bereidingswijze

De voorbereiding
De oven voorverwarmen op 200 °C . Schil de groenten en snijd grotere exemplaren in de lengte doormidden.  Breek de bol knoflook in losse tenen, laat ze heel en plet ze een beetje met de palm van je hand.  Stroop de naaldjes rozemarijn van de houtachtige steeltjes.

Het braden
Zet de aardappelen en wortelen met gezouten, kokend water in een grote pan – misschien heb je er twee nodig – op hoog vuur en breng ze aan de kook.  Laat ze 5 minuten koken, doe de pastinaken erbij en laat die 4 minuten meekoken. Laat de groenten in een vergiet uitlekken en droog wasemen. Haal de wortelen en pastinaken uit het vergiet en zet ze opzij. Hussel de aardappelen door elkaar door even flink met het vergiet te schudden. Het is heel belangrijk om ze op deze manier op te ruwen, zodat ze straks, na het bakken een lekker bros laagje hebben . Zet een grote braadslee op matig vuur en doe er een paar scheuten olijfolie in, of schep er voorzichtig een paar lepels in van het braadvet van het vlees dat staat te braden. Doe de knoflook en de rozemarijn erbij. Leg de groenten in de braadslee, strooi er een flinke snuf zout en peper op en hussel ze goed door elkaar. Spreid ze in een gelijkmatige laag uit . Dit is heel belangrijk omdat je ze wilt braden en bakken en niet stomen, zoals gebeurt als je ze opstapelt .  Zet de groenten ongeveer 1 uur, of tot ze goudbruin en krokant zijn, in de voorverwarmde oven. (Gecombineerd met vlees: serveer ze meteen bij het gebraad en de jus.)