Terug naar overzicht

hete bliksem met spek

Ingrediënten

  • • 6 plakken gezouten spek (dikke)
  • • 5 uien
  • • 1⁄2 l water
  • • verse tijm
  • • laurier (blaadjes)
  • • boter
  • • 100 g paneermeel
  • • 1 kg aardappel
  • • 1 kg stoofappel
  • • peper
  • • zout

Bereidingswijze

• Snij de lapjes spek in flinke reepjes.
• Smelt een klont boter in een ruime stoofpot en bak er de stukjes spek in.
• Schil de uien, snij ze middendoor en snipper ze in halve ringen.
• Laat de uiringen meebakken met het spek. (De uien mogen wat bruinen.)
• Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot, samen met het water.
• Schil de (stoof)appels, verwijder het klokhuis en snijd ook deze in grove stukken.
• Voeg tijm en laurier toe, zet het deksel op de pot en laat alles een dik uur stoven op een laag vuurtje.
• Werk de hete bliksem af met wat peper en zout en verwijder de takjes tijm en de blaadjes laurier.
• Schep het mengsel in een ovenschaal en bestrooi met het paneermeel.
• Plaats de schaal onder de hete grill tot er een krokant korstje op ligt.