Terug naar overzicht

vegetarische taart met broccoli

Ingrediënten

  • voor de taartbodem:
  • 350 g bloem, 90 ml water
  • 200 g boter + extra klontje, zout
  • voor de vulling:
  • 1 ui, 1 stam prei
  • 200 g (diepvries) bladspinazie
  • 1⁄2 broccoli, 5 eieren
  • 300 g room, 1 klontje boter
  • Nootmuskaat, peper, zout

Bereidingswijze

Voor de taartbodem:
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Gebruik naar keuze een keukenmachine om het deeg te mengen. Neem een ruime mengschaal of gebruik de mengpot van de keukenmachine.
Giet het water bij de bloem en meng en kneed beide zorgvuldig.
Voeg nadien de malse boter toe, samen met een snuifje zout. Meng de ingrediënten onder het deeg.
Verwarm de oven voor op 180°C.Strijk de bakvorm in met een beetje boter of wat olijfolie. Gebruik indien mogelijk een borsteltje om de bodem en de randen zorgvuldig te besmeren.
Bepoeder de bakvorm met een snuifje bloem. Tik op de bakvorm om de overtollige bloem te verwijderen.
Rol het deeg uit tot een grote lap en bedek er de taartvorm mee. Snij of druk het overtollige deeg van de randjes van de bakvorm.
Leg een vel boterpapier op het deeg in de bakvorm. (blind bakken)
Giet baklinzen of andere bakgewichten in de vorm.
Bak de taartbodem gedurende ongeveer 25 minuten in de oven van 180°C. (Controleer het bakproces. De duurtijd van het bakken is vaak afhankelijk van het type oven.)
Verwijder de baklinzen en zet de taartbodem even opzij.

Voor de vulling:
Spoel alle groenten zorgvuldig. Snij de prei eerst overlangs en spoel tussen het loof.Snij de ui in redelijk grove snippers, en de prei in halve ringen. (ong. 0,5 cm breed)
Snij de broccoli in kleine roosjes.
Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Stoof de ui en de stukjes prei gedurende zo’n 5 minuten. Roer regelmatig even in de pot.
Voeg tenslotte de (diepvries)spinazie toe en laat ze al roerend stoven. Verse spinazie is in geen tijd gaar.
Zodra de diepvriesspinazie ontdooid is of de verse gaar is, voeg je de roosjesbroccoli toe. Laat ze enkele minuten meestoven. De groenten zullen later verder garen in de oven.
Zorg ervoor dat de gestoofde groenten niet meer te vochtig zijn. Het kookvocht is best zoveel mogelijk verdampt.
Neem een schaaltje en breek daarin de eieren. Roer ze los en voeg ook de room toe. Kluts alles voorzichtig tot een egaal mengsel. Dit is de “lijm” voor de groentetaart.
Kruid het eiermengsel voldoende! Gebruik een flinke snuif zout, wat nootmuskaat en peper van de molen.
Voor de afwerking:
Hou de oven warm op een temperatuur van 180°C.
Schep de gestoofde groenten in de versgebakken taartbodem.
Verdeel de groenten gelijkmatig over de taartbodem. Druk niet te hard op het groentemengsel!
Schenk het eiermengsel over de groenten. Laat het zorgvuldig tussen de stukjes groente vloeien.
Zet de groentetaart in de oven en bak ze gedurende 30 minuten. Om te controleren of de taart gaar is, schud je voorzichtig even met de vorm. Het eiermengsel mag niet meer meeschudden.
Ontvorm de taart voorzichtig en serveer ze bv. met een fris slaatje.

Andere recepten voor « courgette »