Terug naar overzicht

Wortelcake met kokos en sinaasappel roomkaasfrosting

Ingrediënten

  • 450 gram wortels, geraspt,300 gram bloem,200 gram kristalsuiker, 25 gram geraspte kokos,1,5 tl bakpoeder,1 tl baking soda,rasp van 1 sinaasappel
  • snuf zout,1 el kaneel,1 tl nootmuskaat,1/2 tl gemberpoeder,1/2 tl gemalen kruidnagel,1 tl vanille extract of een zakje vanillesuiker,225 ml zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 50 gram grofgehakte walnoten (en wat extra voor de garnering)
  • 50 gram grofgehakte (gele) rozijnen
  • Sinaasappel roomkaasfrosting
  • 200 gram roomkaas (niet light, die is te waterig)
  • 3 el (magere) kwark
  • 50 gram poedersuiker
  • rasp van 1 sinaasappel (houd wat apart voor de garnering)
  • sap van 1/2 sinaasappel (ongeveer 2-3 el)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng alle droge ingrediënten – de bloem, suiker, kokosrasp, het bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, kruidnagel en sinaasappelrasp – door elkaar in een kom.
Meng in een andere kom de eieren, de plantaardige olie en het vanille extract door elkaar.
Rasp de wortel met de keukenmachine fijn. Roer de geraspte wortels door het natte mengsel.
Schep het mengsel door de droge ingrediënten en roer goed door elkaar.
Hak de walnoten en rozijnen grof. Spatel deze door het beslag.
Vet een cakeblik royaal in met boter of zonnebloemolie. Bestrooi eventueel met nog wat bloem. Schenk het beslag in het cakeblik voor 2/3 vol. Ik had nog wat beslag over en vulde nog 4 muffinvormpjes met het beslag.
Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten mooi goudbruin en gaar. Prik met een prikker. Als deze er schoon uit komt is de cake gaar. De wortelmuffins hoeven maar 25 minuten.
Laat de cake even afkoelen in de vorm op een rooster. Haal de cake uit de vorm en laat de cake vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
Maak ondertussen het sinaasappel roomkaasmengsel door alle ingrediënten door elkaar te roeren.
Besmeer de afgekoelde cake met de roomkaasfrosting. Bestrooi met wat achtergehouden sinaasappelrasp en fijngehakte walnoten.

Andere recepten voor « wortelen »